Añadir a Favoritos
Contacto
Inicio
IVAC
Presentació
PROGRAMA
INFORMACIÓ
PREMSA
A MÉS...
CRÒNICA ACTIVITATS
Crònica dilluns 10
Crònica dimarts 11
Crònica dimecres 12
Crònica dijous 13
Crònica divendres 14
A MANERA DE CRÒNICA
Divendres 7
IMATGES MUTANTS. Mostra de cinema i audiovisual contemporani
Selecció de documentals del catàleg d'Interdocnet: 'Le bruit du canon', 'Espacio público' i 'Au delà du supermarché'. Presentació a càrrec de Pablo Morales (director d'Interdocnet)

“El projecte és una bogeria, perquè és un projecte bastant innovador. Existeixen coses similars a Europa, però no orientades al documental.” 
“La web és un espai per a veure i descarregar pel·lícules i el projecte neix de la necessitat de difondre moltes pel·lícules documentals que passen cada any per festivals i guanyen premis i que són molt bon material cinematogràfic. Pel·lícules que per les seves circumstàncies de producció no són capaces d’eixir d'aquest cercle de festivals.” 
“Interdoc.net intenta donar un canal de difusió i d’eixida a aquest tipus de pel·lícules, que no morin una vegada acabat aquest circuit que dura un any o any i mig.” 


“El fet del pagament intenta crear una via de comercialització per a aquestes produccions moltes vegades modestes.Perquè aquesta petita via de diners els permeta seguir treballant.” 
“Nosaltres volem cuidar molt el catàleg perquè la gent confie en nosaltres, sàpiga que va a trobar una bona pel·lícula.” 
“Ens agradaria que fos també un espai de reflexió sobre el cinema. Per això donem un espai als articles i als fòrums, on la gent pugua opinar. Esperem que això funcione, encara que depèn dels usuaris.”


Selección de materiales d'Offf Presentació a càrrec de Héctor Ayuso (director d'Offf Post-Digital Creation Culture) y Fran Ayuso, (responsable de gestió d'Offf)

Hèctor Ayuso 

“El Offf va començar en 2001 com un festival de pel·lícules fetes amb flash i la idea va sorgir a partir d'imaginar a un grapat de gent arreu del món que està treballant en un mateix programa d'edició d'imatges i d'animació, i que no troba un canal de difusió apropiat. Les pel·lícules que es rebien eren agrupades per categories ja més o menys prestablertes, com documental, ficció o animació.” 

“L'experiència que vam tenir amb el festival físic va ser molt interessant i decidim potenciar aquest contacte més directe. Així vam engegar conferències, tallers, àrees de treball compartit, instal·lacions, performances…Que són de disciplines diferents però que estan cada vegada més relacionades.”

Fran Ayuso 

“Comencem com un esdeveniment on-line, però estar lligats a un programari limitava al festival a seguir creixent. A més el mitjà canviava d'una forma molt ràpida, pel que havíem d'adaptar-nos al mitjà. D'aquesta manera van entrar tot tipus de continguts.”  

“L'altra idea clau per a nosaltres és que la manera que es relaciona el públic i els artistes de manera que tots estan a un mateix nivell. Tots estem aquí per a créixer amb el coneixements dels altres”  

Dijous 13
Al voltant dels creadors
José Luis Guerín – Presentació de "Unas fotos…en la ciudad de Sylvia"

“Si al començar una pel·lícula ja tinc clar quin va a ser el resultat, se perd el desig de fer la pel·lícula. Per a mi les pel·lícules neixen de la necessitat de resoldre un enigma, l'enigma d'una imatge.”

“Hi ha cineastes més intel·lectuals que jo que pensen les seves pel·lícules des d'una idea; jo no, jo part sempre d'una imatge”

“La fotografia és l'estat originari que es comença a somiar una pel·lícula”

“És en el silenci on he sentit més el cinema: la col·lectivitat, la fraternitat del públic compartint una emoció en el silenci d'aquestes imatges”

“El silenci incomoda moltíssim a algunes persones”

“En aquest moment els dos tabús més profundament instal·lats en l'espectador són el temps i el silenci”

“Intent que totes les meves pel·lícules preserven el caràcter de l'esbós, és una solució que he trobat”

“L'espectador actual coneix tantes coses, que em sembla més efectiu uns quants traços per a instigar-li que a partir d'aquests esbossos complete l'obra”

“La meua pel·lícula En la ciutat de Sylvia és una pel·lícula esbossada, potser Unas fotos…en la ciudat de Sylvia està menys esbossada, és més narrativa”

“Entre una foto i una altra s'escapoleix la pel·lícula que va poder ser i no és”

“El personatge d'En la ciutat de Sylvia és un reflex dels espectadors, algú que mira, una mirada activa”
Dissabte 15 de desembre
Imatges Mutans. Mostra de cinema i audiovisual contemporani
Selecció Notodofilmfest. Palmarés edicions IV i V
Presentació a càrrec de Bigas Luna (director de la VI edició del festival)
 

“Notodofilmfest és un festival al que li tinc moltíssima simpatia. Jo estic molt interessat en el fenomen Internet i des que existeix aquest festival ho seguisc. Va ser un dels pioners a Europa i es manté molt bé, de fet aquest any es presenten 1.700 pel·lícules.”

“Jo sóc un gran defensor dels petits formats. Jo crec que els petits formats són el futur i en el futur es van a trencar encara més ho formats.”

“Tinc la teoria que estem en l'Edat Mitjana de la revolució digital. El món audiovisual s'ha democratitzat, qualsevol pot fer creacions en la seva casa i manar-la a Los Àngeles en minuts. Tot és més assequible, i la difusió es pot fer a l'instant a través d'Internet, però estem en l'Edat Mitjana quant al finançament.”

“Hui ocorre que hi ha un tràfic de pirateig al que no trobem la solució. Ara els operadors de telefonia i Internet són com els senyors feudals: ens donen uns terrenys per a les nostres creacions, com si conreéssim creïlles. Després els senyors ens manen gent, permeten que gent arribi allí i entri per a dur-se les nostres creïlles sense permís i sense pagar-nos gens.. No obstant això el senyor feudal si que cobra perquè ells entren, sap l'estona que han entrat i si que cobra.”

“Jo defenso molt el concepte de finançament automàtic. Entraríem en un procés de democratització del finançament de qualsevol obra audiovisual. Sobre aquest tema he obert un blog que es diu “L'edat mitja de l'era digital”, que a qui us interessi podeu escriure coses i donar idees. “ 

“Jo crec que és un tema que té possibles solucions, ara que s'estan matant entre ells. El primer operador que pague als creadors, crearà unes simpaties en Internet i guanyarà molts afiliats.” 

“Yo soy la Juani” és per a mi la meua primera pel·lícula del segle XXI, ja que està pensada per a ser vista per telèfon movil i es pot dividir en dotze parts. Pretén investigar amb les noves formes de narració o de muntatge, que també estan canviant. De fet, ha tingut més de tres milions de descàrregues il·legals, que és una xifra molt important.”




Dilluns 17
Taula rodona: Aules de cinema universitàries
Taula rodona. De l'aula al cinema. Les aules de cinema universitàries i l'audiovisual contemporani, amb Luis Pérez Ochando (Aula de cinema-Universitat de València), Sergio Ibáñez (Aula de cinema -Universitat Jaume I), Luis Antonio Alarcón (Aula de cinema-Universitat de Saragossa) i Francisco Javier Gómez Tarín (Professor -Universitat Jaume I). Moderador: Pablo Hernández Miñano (Aula de cinema-Universitat de València)

Sergio Ibáñez

“Nosaltres realitzem la programació en tres àmbits distints. En primer lloc el normal: les sales i instal·lacions universitàries. Després també fem projeccions en bars i pubs. I finalment, tenim convenis subscrits amb els cinemes comercials”

Luis Pérez Ochando

“Les aules de cinema universitàries parteixen, almenys en el nostre cas, d'un caràcter amfibi: Treballen amb formats digitals però que no es poden considerar domèstics, donades les condicions de la projecció”

Luis Antonio Alarcón

“En Saragossa duen dos anys realitzant tallers de guió intensius d'una setmana. També s'organitzen conferències a les quals acudeix gent de la indústria. I en els cicle que es munten es parteix sovint de la figura del guionista, com criteri de programació”

Francisco Javier Gómez Tarín

“En la UJI tenim engegades dues iniciatives pedagògiques relacionades amb el cinema. D'una banda la Escola de comunicació, que comencem en 1999. Són activitats que es realitzen en divendres i dissabtes, fora de l'horari lectiu, i en les quals portem a autors perquè xerrin i presentin les seves pel·lícules. Fins al moment han vingut directors com Javier Macqua o Margarita Lledó, per posar dos exemples. Per altra banda, tenim un projecte d'innovació educativa per a la realització audiovisual en la qual als alumnes se'ls demana un pla per a produccions, tant documentals com de ficció. I el Màster, que va en la línia dels de Barcelona de documental de creació, però en el nostre tots els alumnes treballen en els seus propis projectes. D'aquí han sortit produccions com ‘La sombra del iceberg’, que s'està movent amb èxit per diferents festivals.

"En Bolonya, la comunicació apareix per la porta de darrere. Així que cal lluitar per conservar la presència del cinema en les universitats, ja que dependrà del professor que es done cinema o videojocs en classe”
Pablo Hernández, Francisco J. Gómez Tarín i Sergio Ibáñez
Luis Pérez Ochando i Pablo Hernández
José A. Huertado i Luis Antonio Alarcón
J.A.Hurtado, L. Alarcón, L. Pérez, P. Hernández, F. Gómez y S. Ibáñez
Bigas Luna
Públic asistent en el IVAM
Jose Luis Guerín y Carlos Losilla
José Luis Guerín
 © IVAC - La Filmoteca · INSTITUT VALENCIÀ DE CINEMATOGRAFIA RICARDO MUÑOZ SUAY · TEL: 96 353 93 00 · FAX: 96 353 93 33