Añadir a Favoritos
Contacto
Inicio
IVAC
Presentació
PROGRAMA
INFORMACIÓ
PREMSA
A MÉS...
CRÒNICA ACTIVITATS
Crònica dilluns 10
Crònica dimarts 11
Crònica dimecres 12
Crònica dijous 13
Crònica divendres 14
Crònica dilluns 10
primera jornada
crònica de dilluns 10
La renovació de la indústria davant de l´era audiovisual: producció, distribució, exhibició
Inauguració de les jornades a càrrec de Francisco Molina (Sotsdirector del MuVIM), Pierre Berthier (Director de l'Institut Francès) i els directors de les jornades, José Antonio Hurtado i Carlos Losilla. Francisco Molina (Sotsdirector del MuVIM)

"La celebració d'aquestes jornades és oportunísima, ja que coincideix amb un moment que el Senat tramita l'aprovació de la nova Llei del cinema. Una llei que conta amb moltes esmenes, i en la qual ha d'haver consens perquè la indústria tinga uns bons fonaments"


"La situació actual és única per a debatre sobre els nous públics i les noves formes d'exhibició. Així que com cinèfil esperaré de bon tros interès les conclusions"


Carlos Losilla

“El programa de les jornades hem volgut estructurar-lo d'una manera senzilla. Distribuir-lo per blocs d'una forma natural i racional, que vaja del general al particular.

 “Quant als participants hem volgut reunir un planter el més significatiu possible. Pel que podem dir que són tots els quals estan, si bé no estigan tots els quals són” 

Pierre Berthier

“Les JOINAC obriran un espai fonamental per a la reflexió”


Conferència inaugural a càrrec de Carlos Losilla

“L’origen del projecte parteix d'un fet com és el descens del nombre d'espectadors en les sales. A més, apareixen diàriament notícies sobre noves tecnologies, els nous sistemes de DVD, la pirateria etc. Tot això ens duu a preguntar-nos què passa en el present de l'audiovisual; i quin és el paper del cinema i el seu futur davant aquestes noves mutacions”

“Les JOINAC intenten prendre el pols a aquest convuls present a través d'una anàlisi de tots els àmbits implicats. I ho fan amb un desig de continuïtat, de consolidar-se com unes trobades sectorials a la manera d'un observatori de l'audiovisual”

“El cicle de projeccions Imatges Mutantes, del que hem vist alguns exemples en el video anterior, es planteja com una mostra de quin és l'estat de les coses actual en l'audiovisual. El que hem volgut fer amb aquesta mostra és un diagnòstic, que ens digui què genera i què irradia aquesta nova estètica de l'audiovisual”

“Davant la crisi del model industrial del cinema a Espanya, cabria preguntar-se si una política més imaginativa podria donar resultat. Per exemple tal com fa França amb la combinació en un mateix cinema de pel·lícules comercials en les sales grans amb unes altres que ho són menys en les sales menudes. Es podria buscar la llarga distància en la rendibilitat de la pel·lícula, i no només considerar-la un producte de beneficis immediats”

“La crítica hauria de seguir sent el transmissor del saber del cinema, no obstant això molta d'ella és pura promoció de les pel·lícules. Unes vegades per culpa del critico; però també ocorre que es produïx una dimissió per part de la crítica davant la seva incapacitat per a lluitar contra el poder de la indústria publicitària”


Conferència. Els nous paràmetres de la producció, la distribució i l'exhibició. Mariel Guiot (productora i distribuïdora). 

“Davant els avanços tecnològics que es desenvolupen en el món del cinema, les institucions espanyoles acusen un cert desfasament. En el ICAA no existeix cap document disponible que sigua un diagnòstic o un pla d'acció davant els canvis que impliquen les noves tecnologies, mentre que a França l'organisme homòleg ha publicat un complet document cridat Informe Gudinov”

“La premsa espanyola es fica amb el Festival de Cannes per donar l'esquena al cinema espanyol. No obstant això, no existeix una crítica espanyola a l'altura del cinema espanyol. Davant cert tipus de cinema prefereixen passar d'ell que intentar fer bones crítiques”

“Potser Espanya necessitaria optar a les mateixes ajudes amb cinematografies en desenvolupament, encara que pel nombre de produccions anuals sembli no necessitar-les”

“Les implicacions de les noves tecnologies en distribució i exhibició són enormes, i el Ministeri no ha mogut fitxa, va a esclat”

“Si deixem que les Major decideixin els estàndards, les formes de transmissió del senyal i tot el relacionat amb la implantació del cinema digital, aquest acabarà sent un senyal enviat directament des dels EUA”

“En França, el Centre Nacional de Cinematografia és independent, no funciona a partir d'un pressupost públic sinó gràcies a un impost sobre cada entrada. D'aquesta forma es pot dir que el cinema americà paga també el cinema francès”

“En Espanya fa manca voluntat política per a impulsar el cinema al marge dels colors del partit”Conferència. TV i cinema: un enteniment necessari, un maridatge complicat. Salvador Augustin (Director de Programes i Director de Planificació de Producció de TVE fins a 2006).“Existeix un conflicte en la forma que es relaciona cinema i TV i la fórmula per la qual els operadors haurien de donar suport la indústria nacional” 

“Hi ha un negoci de producció de continguts en el qual es produeix un conflicte entre productors independent i aquells que estan lligats a cadenes de TV, sales de cinema i grans grups”“L’administració ha de regular la situació per a evitar l’abús de poder per part dels que tenen posició dominant, però la pregunta és fins a on ha d'arribar aquesta regulació”

“Una de les eixides a la crisi pot ser perseguir l’especialització quant a continguts. Buscar els enormes mercats que existeixen de petits nínxols globals i més selectes”

“El tema de les TV movies s'ha fet malament. S’hauria d'haver fet una millor política per part dels canals autonòmics, que haurien d’haver tractat millor aquest format quant a producció i difusió. Des de 1996 s'ha produït una mitjana de 140 pel·lícules a l'any a Espanya, un nombre que és excessiu per al que poden admetre les sales. Davant això, les TV movies podrien ser una eixida per a reabsorbir a tot aquest personal que personal del cinema”


Acte Inaugural de les JOINAC
Mariel Guillot i Carlos Losilla
Salvador Agustín i José Antonio Hurtado
Francisco Martínez, Jean-Pierre Gardelli, Paco Poch i Miguel Morales
 © IVAC - La Filmoteca · INSTITUT VALENCIÀ DE CINEMATOGRAFIA RICARDO MUÑOZ SUAY · TEL: 96 353 93 00 · FAX: 96 353 93 33