Añadir a Favoritos
Contacto
Inicio
IVAC
Presentació
PROGRAMA
INFORMACIÓ
PREMSA
A MÉS...
CRÒNICA ACTIVITATS
Crònica dilluns 10
Crònica dimarts 11
Crònica dimecres 12
Crònica dijous 13
Crònica divendres 14
Crònica dijous 13
quarta jornada
crònica de dijous 13
Al voltant dels creadors
Projecció. Uno de los dos no puede estar equivocado (2007), de Pablo Llorca. Conversa posterior entre el director i Carlos Losilla.

Pablo Llorca

 “La pel·lícula és una reivindicació del cinema narratiu: una pel·lícula sobre narrar, l'ànsia que tenim tots de contar històries”

“Té una estructura de nina rusa, una història dintre d'altra història. En l'interior de les narracions hi ha una part de comèdia i al seu torn una part documental encoberta”

“Sóc crític amb el solapamiento entre art per a exposar i cinema, i també amb els artistes plàstics que s'han passat al cinema. Aquesta hibridació necessita una reflexió a la seva al voltant”

“La meva vocació és trencar l'estil. Creo que cada pel·lícula respon a la pel·lícula i no a l'autor. Hem entrat en la justificació de la pel·lícula en funció dels autors i això no m'agrada. Intento donar certa autonomia a les meves pel·lícules”


TAULA RODONA. Tendències i perspectives del curtmetratge. Amb Isaki Lacuesta, Javier Rebollo, Koldo Almandoz i Eduardo Guillot. Moderador: Pedro Medina (director del Festival Internacional d'Imatge Animada / Animadrid)

Isaki Lacuesta

“Deteste al director de curts que només fa el curt com trampolí per a ser fitxat per una gran productora” “Faig curts d'una forma molt urgent, i aquests em serveixen per a mantenir el ritme entre els llargs, que duen un treball de producció més lent”.

Javier Rebollo

“Partesc de la dualitat del cineasta com a director i espectador. Jo només filme des de l'escepticisme. I com a espectador sóc un espectador entusiasmat”

“El curt és com la família: és el millor i el pitjor. Pateix tots els mals del llargmetratge. Però hauria de ser arriscat i experimental”

Koldo Almandoz

“El curtmetratge és un format en el qual m'assec molt còmode. Mai he esperat a tenir una subvenció per a començar a rodar. I en el meu cas no m'ho planteje com una indústria”

“Rodar en formats barats et dóna una immediatesa que no et dóna el cel·luloide. I al mi això em posa divertit. En aquest sentit no sóc un fetichista”

Eduardo Guillot

“Com a director sóc un exemple de les facilitats del cinema gràcies a les noves tecnologies, que ho fan molt accessible” “La producció de curts és realment la gestió de les subvencions. Però sense elles és molt complicat rendibilitzar la inversió”


A tres bandes. Creació i propietat intel·lectual en l'era tecnològica. Amb José Luis Borau (president de la Societat General d'Autors i Editors / SGAE), Rosana Pastor (actriu) i Carmenchu Buganza (advocada; Universitat de Barcelona). Moderadora: Eulàlia Iglesias (periodista especialitzada en cinema i audiovisuals).
  
José Luis Borau


“Es desconeix cada dia més a la SGAE. És potser la primera societat de gestió de drets del món, amb 88.000 associats”


“L'audiovisual implica tants problemes i variacions que no sabem el que ens espera”


“El cànon digital no és un escàndol en cap dels 24 països de la Unió Europea que adopten aquest sistema. El cànon solament es discuteix aquí, per una errada de la nostra administració”


“Hi ha una presumpció de culpabilitat a la qual les nostres societats s'acullen des de sempre. Acceptem pagar per delictes que no s'han produït encara: pagar a la Policia o pagar a la Guàrdia Civil, per exemple”


“En una boda paguem el vestit de núvia, vam pagar l'esmòquing del nuvi, però vam pensar ‘per què cal pagar la música, per ventura els músics són ciutadans de tercera?”


“Bona part d'aquests 88.000 socis són petits creadors que una vegada van escriure un pasdoble i viuen dels drets d'aquest pasdoble”


“El que es cobra és per a repartir-lo, qualsevol ciutadà pot anar allí i esbrinar-lo, els comptes estan clares. Qualsevol pot indagar les xifres i ens agradaria que així fora”


“Perquè no es pot dedicar aquests cèntims de cada artilugio que es ven a qui han creat aquesta riquesa artística? Ningú m'ho respon”

Rosana Pastor


“El Senat va aprovar el dilluns la Llei del Cinema, que per fi reconeix als actors com creadors”


“Defense el cànon digital i defense també el dret dels ciutadans a la informació”


“Som un estament molt poc dubtós a enriquir-nos amb els diners dels altres”


“Es tractaria de veure de quina manera es pot defensar uns drets sense privar al gruix de la ciutadania del dret a la informació i la cultura” 

Carmenchu Buganza


“La tecnologia ha demostrat que és neutra, encara que sigua susceptible de ser usada per a cometre infraccions […]Hi ha usos innocus, que són els quals fomenten la creativitat”


“També les noves tecnologies han obert noves possibilitats als creadors”


“Una òptima gestió dels drets no hauria d'impedir l'exercici dels drets fonamentals, tampoc hauria de ser un obstacle per a l'accés a la cultura”


“Les societats de gestió moltes vegades no són dialogants. Cal arribar a un punt d'acord, crec que l'equilibri és el diàleg”


José Luis Guerín – Presentació de "Unas fotos…en la ciudad de Sylvia"

“Si al començar una pel·lícula ja tinc clar quin va a ser el resultat, se perd el desig de fer la pel·lícula. Per a mi les pel·lícules neixen de la necessitat de resoldre un enigma, l'enigma d'una imatge.”

“Hi ha cineastes més intel·lectuals que jo que pensen les seves pel·lícules des d'una idea; jo no, jo part sempre d'una imatge”

“La fotografia és l'estat originari que es comença a somiar una pel·lícula”

“És en el silenci on he sentit més el cinema: la col·lectivitat, la fraternitat del públic compartint una emoció en el silenci d'aquestes imatges”

“El silenci incomoda moltíssim a algunes persones”

“En aquest moment els dos tabús més profundament instal·lats en l'espectador són el temps i el silenci”

“Intent que totes les meves pel·lícules preserven el caràcter de l'esbós, és una solució que he trobat”

“L'espectador actual coneix tantes coses, que em sembla més efectiu uns quants traços per a instigar-li que a partir d'aquests esbossos complete l'obra”

“La meua pel·lícula En la ciutat de Sylvia és una pel·lícula esbossada, potser Unas fotos…en la ciudat de Sylvia està menys esbossada, és més narrativa”

“Entre una foto i una altra s'escapoleix la pel·lícula que va poder ser i no és”

“El personatge d'En la ciutat de Sylvia és un reflex dels espectadors, algú que mira, una mirada activa”
Pablo Llorca i Carlos Losilla
Isaki Lacuesta, Koldo Almandoz, P. Medina, Javier Rebollo i E. Guillot
Isaki Lacuesta, Koldo Almandoz y Pedro Medina
Francesc Picó, Alejandro G. Calvo i Daniel Gascó
José Luis Borau i Rosana Pastor (dijous 13)
Carmenchu Buganza, Eulàlia Iglesias, Rosana Pastor i José Luis Borau
Carmenchu Buganza (dijous 13)
 © IVAC - La Filmoteca · INSTITUT VALENCIÀ DE CINEMATOGRAFIA RICARDO MUÑOZ SUAY · TEL: 96 353 93 00 · FAX: 96 353 93 33